Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ !!


Ένα εξαιρετικό γεγονός θα συμβεί την Δευτέρα που μας έρχεται.
Μια εξαιρετική ευλογία για την πόλη του Πειραιά αλλά κι όλους τους Έλληνες του λεκανοπεδίου.

Την θαυματουργό ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, θα υποδεχθεί η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς τη Δευτέρα 15 Μαΐου στις 11:00 στην πύλη Ε8 στο λιμάνι.


Με λιτανευτική πομπή θα οδηγηθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς όπου και θα ψαλεί Δοξολογία, στις 11:30 

Η Ιερά εικόνα θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό μέχρι τις 22 Μαΐου, για να μπορέσουν οι πιστοί να την προσκυνήσουν. Καθημερινά θα τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες, Ιερά Παράκληση και Ιερά Αγρυπνία.

Η εικόνα είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Το όνομα Σουμελά ετυμολογείται από το όρος μελά και του ποντιακού ιδιώματος σού, που σημαίνει «εις το» ή «εις του» και έγινε Σουμελά «εις του Μελά». 
Την εικόνα της Σουμελά, έφερε στην Αθήνα, μετά το θάνατο του Λουκά, ο μαθητής του Ανανίας και την τοποθέτησαν σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα.
Το 386 μ.Χ. οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος ιδρύουν το μοναστήρι της στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, όπου ως των ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής έζησαν εκατοντάδες μοναχοί και ασκητές.

Η παράδοση λέει ότι οι μοναχοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παναγίας, ακολούθησαν την πορεία της εικόνας της που πέταξε ως τον Πόντο. 
Πέρασαν από τα Μετέωρα, τη Χαλκιδική και από την παραλία της μονής Βατοπεδίου, ένας άγνωστος τους πήρε με το καράβι του και τους πήγε ως τη Μαρώνεια. 
Από κει, πεζοπορώντας πέρασαν τη Ραιδεστό, έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη και με ένα πλοιάριο πήγαν στην Τραπεζούντα.
Εκεί, τους εμφανίσθηκε και πάλι η Παναγία, πληροφορώντας τους ότι η εικόνα της προπορεύεται στο όρος Μελά.
Με πυξίδα τον Πυξίτη ποταμό, ανηφόρησαν προς το όρος, όπου βρέθηκαν μπροστά σε μια σπηλιά από την είσοδο της οποίας παρατήρησαν μια χρυσαφένια λάμψη. Ήταν το φως της Εικόνας της Αθηνιώτισσας.
Γονατιστοί και δακρυσμένοι, ευχαρίστησαν την Παναγία και της υποσχέθηκαν ότι στο σημείο, θα χτίσουν προς τιμήν της ναό. Με μοναδικά εφόδια την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητα, οι δυο ερημίτες μοναχοί, κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή μέσα στο βουνό. Από τότε έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά.